079 - 316 50 73 info@dezorgpraktijk.nl

CuppingHoe werkt cupping?

Door warmte of lucht wordt een vacuüm gemaakt in speciale bekers die op het lichaam zijn geplaatst. Het vacuüm dat is gecreëerd trekt de huid en bloedvaten in de richting van de beker, dat is waarom ze sporen kunnen achterlaten op de huid in de vorm van een blauwe plek. Cupping trekt bloed naar een bepaald gebied, ter verbetering van de doorbloeding en energie stroom waardoor het spieren en gewrichten soepel maakt en het bewegen tijdens de dagelijkse levensverrichtingen en sporten optimaliseert. Er zijn behandelingen waarbij cupping anti-inflammatoire effecten heeft.

Cupping wordt vaak gecombineerd met acupunctuur of massage.

Er is een verschil tussen hoe cupping wordt beoefend in de traditionele Chinese geneeskunde en hoe het wordt gebruikt in de westerse geneeskunde. De Traditionele Chinese Geneeskunde biedt cupping aan als onderdeel van de behandeling, waarbij ook aandacht is voor voeding, levensstijl, Tai Chi oefeningen en niet alleen als een one-off therapie. Het lijkt nu met de verhalen rond zwemmer Michael Phelps en gymnast Alex Naddour een soort van een Amerikaans fenomeen waarbij cupping de enige behandelmethode zou zijn. In de Traditionele Chinese Geneeskunde is de theorie dat cupping de stroom van energie of “qi”, door het lichaam, kan beïnvloeden. Als deze stroom wordt geblokkeerd of stagneert, kan de acupuncturist gebruik maken van cupping om de energiestroom te activeren. De spieren zullen daardoor dan ook beter functioneren. Er zijn inmiddels vele klinische studies verricht betreffende cupping.
Ook in de islamitische geneeskunde wordt cupping gebruikt dan heet het Hijamah, hierbij wordt door de zuigwerking het slechte bloed verwijderd.

Geen brandgevaar.

In de Zorgpraktijk, in het Dorp Zoetermeer, maak ik gebruik van de vacuüm bolletjes middels een pompje, dus geen hete watjes met het gevaar van verbrandingen, om het effect nog verder te vergroten worden de cups over de huid bewogen als een vorm van massage. De huid van het behandelde gebied geeft een heftige  reactie te zien in de vorm van een roodheid door de toegenomen doorbloeding en de patiënt voelt een weldadige ontspanning en een afname van de verhardingen in de spieren.