079 - 316 50 73 info@dezorgpraktijk.nl

Veelgestelde vragen – FAQ

01 Welke klachten zijn te behandelen met acupunctuur?

Acupunctuur is effectief bij de behandeling van een reeks van klachten. Dit geldt voor acute aandoeningen, die plotseling beginnen (bijvoorbeeld sportblessures) en/of chronische aandoeningen (bijvoorbeeld lage rugpijn, diabetes). Kijk ook eens op de indicatielijst van WHO.

02 Doet acupunctuur pijn?

Acupunctuurnaalden zijn zeer dun. Acupunctuurnaalden zijn veel dunner dan spuiten zoals gebruikt bij vaccinaties en injecties. Het gevoel van een acupunctuurnaald is een klein prikje en er volgt dan het energiegevoel. Dat is een zeer uniek gevoel dat kan variëren van tintelingen, zwaarte, warmte, of helemaal niets.

03 Is acupunctuur veilig?

In de Zorgpraktijk worden uitsluitend goed gekeurde disposable naalden gebruikt. De acupuncturist is door zijn gedegen opleiding uitstekend in staat om te bepalen waar de naald gestoken moet worden, hoe diep en onder welke hoek.

04 Hoe lang duurt een behandeling?

Het eerste consult, waarbij er een uitgebreid vraaggesprek plaats vindt zal met de daarop volgende behandeling ongeveer een uur duren. De vervolgbehandelingen zijn ongeveer een half uur.

05 Wat zijn de bijwerkingen van acupunctuur?

Er zijn weinig bijwerkingen van acupunctuur behandeling. Een loom gevoel en algehele ontspanning wordt vaak ervaren. Het komt af en toe voor dat er een klein hematoom ontstaat op de insteek plek, doordat er een haarvaatje geraakt is. Op deze plek ontstaat dan een blauwe plekje, welke met een paar dagen verdwijnt.

06 Hoeveel acupunctuurpunten/naalden worden gebruikt tijdens een behandeling?

Hier is geen concreet antwoord op te geven, omdat het afhankelijk is van vele factoren bv: de soort klacht, de conditie van de patiënt, periode van het jaar, leeftijd van de patiënt. Onderzoek heeft aangetoond dat het gemiddelde ligt op
8 tot 12 acupunctuurpunten.

07 Hoeveel kost een behandeling?

Kijk daarvoor op onze tarievenlijst.

08 Kun je te veel acupunctuur krijgen?

In China krijgen patiënten vaak iedere dag acupunctuur. Echter, in Nederland is dit niet gebruikelijk. Acupunctuur één a twee keer per week is ideaal tijdens de eerste fase van de behandelserie en dit wordt geleidelijk teruggebracht tot één keer per week, één keer per twee weken, één keer per maand tot eenmaal per drie maanden wanneer er een goed herstel is. Daarnaast komt het voor dat er een onderhoudsbehandeling eens per mand gegeven wordt om een goede gezondheid te behouden.

09 Kan acupunctuur gecombineerd worden met andere behandelingen?

Naast acupunctuur zijn aanvullende behandelingen goed mogelijk (waaronder osteopathie, chiropractie en fysiotherapie etc). Het is wel belangrijk om de andere beoefenaars hierover te informeren, met inbegrip van uw huisarts. Ook is het belangrijk dat u uw acupuncturist op de hoogte brengt van andere behandelingen die u ondergaat, of medicijnen die u gebruikt (met inbegrip van
kruiden en homeopathische middelen).

10 Wat moet ik dragen?

Er zijn acupunctuurpunten over het hele lichaam. Echter, de meest voorkomende punten zijn op de armen en benen en op de rug en buik. Tijdens het onderzoek en de daarop volgende behandeling zult u in uw ondergoed op de bank liggen. Een badhanddoek meenemen is dan prettig zodat u weet waar u op ligt.

11 Voor wie is acupunctuur niet geschikt?

Er zijn een aantal medische aandoeningen die niet geschikt zijn voor acupunctuur. Deze zijn:

  • Psychiatrische ziekten.
  • Als er geen toestemming gegeven kan worden door de patient.
  • Personen onder invloed van alcohol of andere drugs.
  • Epilepsie.
  • Hemorragische diathese (hemofilie of andere bloed aandoeningen)
12 Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is een moeilijke vraag, omdat het aantal acupunctuur behandelingen varieert per persoon en afhankelijk is van de aandoening. Een minimum van vijf sessies acupunctuur wordt aangeraden, zodat het lichaam de kans krijgt te reageren op de behandeling. Wij adviseren dan ook vijf weken een wekelijkse behandeling. Na deze eerste behandelingen, kunnen extra sessies nodig zijn. Als de aandoening ernstig is, kan dat tot tien a twaalf behandelingen oplopen. Soms is een maandelijkse onderhoudsbehandeling nodig.

13 Waar zitten mijn acupunctuurpunten?

De meeste belangrijke acupunctuurpunten liggen op de armen (van de elleboog tot de vingers) en op de benen (vanaf de knie tot aan de tenen). Er zijn ook belangrijke punten op de rug langs de wervelkolom, en op de buik (rond de navel). Kijk hier voor de locatie van de acupunctuurpunten.

14 Hoe weet ik of de acupunctuur werkt?

Afhankelijk van de conditie, kan het een paar behandelingen duren voordat je de effecten van acupunctuur merkt. Meestal is er tijdens de behandeling een loom ontspannen gevoel en dat kan zomaar een uur aanhouden. De effecten van acupunctuur zijn cumulatief, hoe meer behandelingen hoe meer resultaat. Na een aantal behandelingen wordt er geëvalueerd om het vervolg vast te stellen.

15 Kan acupunctuur na een operatie?

Ja dat kan. Als je net uit het ziekenhuis komt kun je acupunctuur gebruiken om het herstel te versnellen met pijnbestrijding en het versterken van uw immuun systeem. Het voornaamste doel van de acupunctuur is om het zelfherstellende vermogen van uw lichaam en geest te verbeteren.

16 Hoe weet ik of de acupuncturist gekwalificeerd is?

De acupuncturist van De Zorgpraktijk is aangesloten bij de NVA en daarmee heeft u de zekerheid dat voldaan wordt aan alle kwalificaties.

17 Kan ik de acupunctuur declareren bij mijn zorgverzekeraar?

Als u een aanvullende verzekering heeft wordt de acupunctuur, gegeven door een NVA lid geheel of gedeeltelijk vergoed.
Kijk daarvoor op het vergoedingenoverzicht op deze site en raadpleeg ook uw polis.

18 Mag ik acupunctuur als ik zwanger ben?

Ja! Er zijn een aantal punten gecontra-indiceerd tijdens de zwangerschap, deze punten zijn bekend bij de acupuncturist. Wel is het natuurlijk belangrijk om de behandelaar te informeren als u zwanger bent of van plan bent zwanger te worden.

19 Hoe kan ik mij voorbereiden op mijn acupunctuurbehandeling?

Geen zware inspannende activiteiten, geen alcohol drinken, beter niet roken en geen zware maaltijden voor of na uw behandeling. Zo kan het lichaam optimaal reageren op de behandeling.

20 Wat kan ik verwachten tijdens de eerste behandeling?

Tijdens het eerste consult zal de acupuncturist uw ziektegeschiedenis uitvragen. Dit zijn vragen met betrekking tot veel verschillende aspecten van uw leven. Dit wordt gedaan om zo een gedetailleerd beeld te krijgen van uw conditie en dat betreft dan niet alleen informatie over uw aandoening waarvoor u komt. Daarnaast wordt uw pols gevoeld en naar uw tong gekeken, daarbij wordt de buik gepalpeerd en de meridianen gecontroleerd op gevoelige plekken. Het eerste bezoek duurt meestal één uur, inclusief de behandeling. Vervolgbehandelingen zijn ongeveer een half uur.