079 - 316 50 73 info@dezorgpraktijk.nl

Wat zijn bekkenklachten?

Tijdens en/of na de zwangerschap of bijvoorbeeld na een ongeval is het mogelijk dat het bekken uit balans raakt: de bekkengewrichten functioneren niet meer optimaal. Pijn en moeite met het bewegen van rug en benen zijn het gevolg.
Het is dan bijvoorbeeld moeilijk om lang te zitten, te staan, te liggen, of om je om te draaien of te gaan staan of zitten.
Indien u last heeft van bekkenproblemen is het belangrijk om deskundig begeleid te worden. Kies daarvoor een in deze problematiek nageschoolde fysiotherapeut.

Het bekken

BekkenHet bekken bestaat uit een ring die gevormd wordt door drie botstukken. De linker en de rechter bekkenhelft (illustratie, zie “i”) met daar tussen aan de achterkant het heiligbeen (illustratie, zie “s”).
De verbindingen tussen de drie botstukken vormen drie gewrichten; één middenvoor, de symfyse (illustratie, zie 1) en de andere twee aan beide zijden van het heiligbeen, de sacro-iliacale of SI-gewrichten (illustratie, zie 2).

De beweging in de symfyse betekent beweging in één of beide SI-gewrichten. Beweging in de SI-gewrichten betekent beweging in het onderste stuk van de lendenwervelkolom. De ligamenten (gewrichtsbanden) van het bekken zijn van groot gelang bij het overbrengen van het lichaamsgewicht via de bekkengordel naar de benen en behoren tot de sterkste ligamenten van het lichaam. Bij een zwangere vrouw verweken in de loop van de zwangerschap het kraakbeen en de banden die de verbinding vormen tussen de verschillende bekkendelen. Dit gebeurt onder invloed van het zwangerschapshormoon relaxine.

De verweking is in zeker opzicht gunstig. Ze draagt namelijk zorg voor een toename van de beweeglijkheid in het bekken, waardoor het kind tijdens de baring makkelijker de bekkenring passeert.

Door deze verweking wordt het bekken soepeler, beweeglijker. Dit betekent dat de spieren rond het bekken harder moeten werken om de stabiliteit van de gewrichten te waarborgen. Dit kan leiden tot pijn rond de S-I gewrichten en/of het stuitje en/of de heupen. Is er eenmaal sprake van een dergelijke overbelasting dan kan het gebeuren dat de spieren die de gewrichten ondersteunen te langzaam gaan reageren en gaan verzwakken. Waardoor eerder en vaker aanspraak gedaan wordt op de ondersteunende banden die daardoor opnieuw overbelast kunnen raken.

Oorzaken

Er is niet één oorzaak van bekkenklachten aan te wijzen. Het is wel duidelijk dat bekkenklachten onder verschillende omstandigheden kunnen ontstaan. Tijdens de zwangerschap kunnen bekkenklachten ontstaan, ze komen vooral voor tijdens en of na een zwangerschap of bevalling. Bekkenklachten ontstaan onder invloed van relatief kleine krachten omdat door de hormonale veranderingen de belastbaarheid relatief laag is. De klachten kunnen ook ontstaan door een ongeluk, een flinke val of jarenlange ongunstige belasting en zo komen bekkenklachten ook bij mannen voor. De pijn bevindt zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, het schaambeen en de bovenbenen. Daarnaast kunnen bekkenklachten ontstaan door de inwerking van grote krachten zoals bij een ongeval of een zeer zware bevalling.